CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, August 10, 2009

AWAS!!!H1NI

GEMPAR..GEMPAR...

mari kengkawan..aku nak story tentang H1N1 ni..jumaat lepas dapat berita gempar tentang bapa salah seorang pekerja kat opis aku nih adalah positif H1N1.Takot oiii..bahaya sungguh..maka pagi jumaat tu juga meeting dibuat secara mengejut..nampaknye virus ni semakin menular,jadi korang yang di luar sana jgn ambil ringan perkara ni k.baru je kes chikugunya senyap..timbul plak kes H1N1 ni.


Jika anda mempunyai tanda-tanda Influenza A H1N1 seperti:
  • demam panas
  • selsema
  • batuk
  • sakit kerongkong
  • susah bernafas
  • sakit sendi
  • sakit kepala
  • pening
  • cirit-birit
  • muntah

Jika anda mempunyai tanda2 seperti di atas.

sila ambil langkah pencegahan seperti dibawah ok;

  • Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan perubatan.
  • Memakai penutup mulut dan hidung (mask)- yang sesuai bagi mencegah jangkitan kepada orang lain.
  • Mengasingkan diri dari ahli keluarga dan rakan-- rakan sehingga sembuh.
  • Tidak pergi ke tempat-tempat awam termasuk gedung membeli-belah, taman rekreasi dan sekolah.
  • Tidak menghadiri perkumpulan keluarga dan - majlis-majlis kenduri.
  • Tidak melawat pesakit di hospital.
  • Tidak berkongsi barangan peribadi seperti tuala/sapu tangan.
  • Menutup mulut n hidung ketika batuk n bersin dengan tisu serta membuang tisu kedalam tong sampah.

itu sedikit sebanyak yang aku bole share ngan korang ok.disebabkan meeting tu gak..sekarang aku n budak2 opis da kene pakai mask.macam ape je rupenye..meh sini aku bubuh gambar aku selepas memakai mask..tp korang jangan gelakkan aku ok..janji!!!

peace!!!

**MENCEGAH ITU LEBIH BAIK DARI MENGUBATI**

k la sampai sini je..aku keletihan ni sbb malam2 aku di isi dengan aktiviti mengecat syiling rumah..sampai sakit tengkuk aku ni mendongak je..sekian la erk persembahan aku kali ni.chau shin chi..adiosss!!!

NOTA KAKI: SILA CUCI TANGAN SELEPAS MELAKUKAN AKTIVITI LUAR RUMAH,CUCI SEKERAP MUNGKIN OK.TP KALAU RAJIN..CUCI KAKI SEKALI PON OK GAK..

5 comments:

Nurulhuda|Adlie said...

ish mmg kn hati2 sangat kan.. put 100% attention, sama2 la kita..

takut tgk smlm punya news, dah la belum full wave lagi ni.. ya Allah, harap2 semua keluarga dan rakan dihindarkan dari penyakit ni..

nad nazira said...

tuhla..saye pun tgh risau ni sbb my lil bro demam pulak di saat-saat penularan wabak ni..hopefully everything gonna be ok..;(

khairulhaya said...

Nurulhuda:

thanks for the comment..skrg ni tiap2 hari ade news ttg H1N1 ni kan..so same2 kite amik ikhtibar n jaga kesihatan diri..

nad nazira:
nad,roy doakan lil bro nad cepat sembuh erk n harap2 dia negatif H1N1 ok.

nota kaki:
sama2 la kita doakan sumenye sihat n terhindar dari H1N1 ni ok.jgn lupe pakai mask bile berada di tempat awam n rajin2la cuci tangan.

Acai said...

Waahh, dalam ofispun kena pakai gak mask tu ek:) semoga kita semua dijauhkan dari penyakit berjangkit ini,amin

khairulhaya said...

Acai:

hak3..mcm ape je kan..memule je poyo pakai.time ade visitor kene la pakai takut diorang ade virus je.

x sampai ptg..bile da rimas n lemas..maka dok la mask tu dlm drawer roy ni.hak3..

pesal x bole link blog acai ni???bg la roy link erk..pleeeaaseee...

Blog Widget by LinkWithin