CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 28, 2009

KISAH-KISAH RAYA(^_^)..

Assalamualaikum salam pembuka bicara..



Alhamdulillah bertemu lagi kite di syawal ke 9..sekejap je mase berlalu..pastinye hari ini sudah ramai yang bekerja..mood pon pastinye x berape nak bagus lagi.lagi2 ari ni ari isnin kan..paham sangat dah..


yang pastinye n seperti yang aku duga..blog2 yang lain juga sudah kembali beroperasi n ceria,xde la sunyi sepi seperti sebelom nih..semuanye sudah mula bercerita kisah raya,aku pon ape lagi..tumpang sekaki la bace blog korang erk..



kisah raya aku xde yang menarik sangat pon,sebaliknye keletihan yang melanda diri sepanjang musim perayaan ni..sekarang da bole berlapang dada sket sebab raya dah pon berlalu.xde la sebok2 lagi macam sebelom nih.cume nak beraya ke rumah rakan2 je lagi..


untuk pengetahuan kalian,aku x kemane2 lagi setakat ni.baru ke rumah 2 makcik aku pada raya pertama n ke rumah bakal mertua pada raya ke 2.biasanye raya pertama lagi aku da sampai.tapi disebabkan pada raya pertama..bendera merah telah berkibar n badan plak sedikit demam..maka xde la ke rumah abg k.maka tengah hari raya ke 2 abg k datang menjemput.konon nak bawak sedikit makanan untuk bakal mertua tapi sedihnye abg k datang naik motor super bike kuning tu...sila bayangkan..da la melaram sakan pastu kene naik moto tu.


macam kelakar je..hajat nak bawak makanan yang pelbagai itu aku batalkan terus..yang di bawak hanyalah sebiji bahulu yang besar n aku masuk kan dalam bag hadiah pemberian opis mate ari tu sempena hari jadi aku..kenala hargai pemberian orang kan.aku kepit je la kat tengah2 n otw nak pegi rumah abg k tetibe macam ade besi jatuh..tapi aku abaikan je la..



sampai je rumah abg k..dok borak2 ngan bakal mertua n kakak2 ipar semua tetibe akak abg k yang sorang nih tanye.."mane pedal(pemijak kaki)belah kanan yang belakang tu?".dan secara tibe2 aku menyampuk.."ntah2 besi yang jatuh tadi kot yang"hak3...haru biru jadinye..dah kakak2 abg k gelak kan aku..aku pon x perasan kat mane aku letak kaki aku mase tu..seb baik kasut aku x melecur kene ekzos motor tu..



dan semalam,rumah terbuka yang x dirancang..kebetulan mak aku nak buat untuk kengkawan je..tapi da alang2 kan,budget pon ade..so aku tambahla n panggil kengkawan serta bakal mak mertua n bakal kakak2 ipar sekeluarga..meriah babe..




ini kali pertama buat rumah terbuka tapi xde la besar2an..sekadar jemput yang terdekat je..menu istimewa adalah mee jawa,laksa,roti jala,nasi himpit,kuah kacang,daging masak kicap,rendang ayam n masak lodeh..x banyak pon.tapi nak menyediakan semua nih memerlukan tenaga yang banyak..tido pon x cukup..letih badan aku dibuatnye..




**ayu n mel**


**miza n en b..memang kuat makan**


**k.salmah n en suami**


**bakal mak mertua n kakak ipar**



yang bestnye lagi..bakal mak mertua datang pakai baju yang aku belikan dulu..baju kebaya lagi..macam anak dara gitu..memang class mak mertua aku nih..siap melaram bagai..da lame aku beli kain tu..sepasang untuk mak aku n sepasang untuk mak mertua.cume lain2 kaler je..pastu kakak abg k siap hadiahkan aku bunga sabun yang dia buat sendiri n siap gubah..aku tinggal letak atas meja je untuk hiasan..meh aku tayang sket erk..layaaannnss:-

**hadiah dari bakal kakak ipar**

abg k ni pon satu..saje je x moh datang..aku perasan gak,kalau mak n kakak2 dia datang..kompom abg k x nak ikut..x tau kenape..siap tepon n mesej mintak aku bungkus je..x malu betol..seb baik bakal suami..maka aku bungkuskan la segala makanan tu tapi abg k marah sebab aku bungkus pakai tupperware n plastik je.abg k cakap macam x sopan je..dia suruh aku pakai mangkok tingkat je.bukan ape..kang da pakai mangkok tingkat tu kesian plak mak mertua nak balas balik.aku paham sangat da bakal mak mertua aku nih xkan pulangkan kosong punye..so baik bagi dalam plastik je..tinggal buang je kan..

malam tu dapat mesej dari abg k yang berbunyi begini"time kasihpasal bungkuskan abg makanan td,cume lebih elok bg dgn mangkok tingkat.kenyang abg mkn nasi himpit dgn mee jawa td,rendang ayam dgn daging abg habiskan sorang2 jek..sedapnye.."saat bace mesej dari abg k ni rase mcm terharu je..best kan bile kite masak pastu orang makan dgn bersungguh2 pastu siap puji lagi,macam pakej je..tapi yang x tahan tu..abg k balun sorang2 je..padahal banyak tu aku bungkuskan.cume laksa je abg k x usik kot..tapi sebelum puji sempat gak dia nasihat aku agar lain kali guna mangkok tingkat kalau nak bagi makanan..skema je abg k nih..tapi xpela..ade betolnye kata2 abg k tu..aku terima je..

owh..sedar x sedar.. da panjang lebar aku bercerita..jadi aku tamat kan entry ni setakat di sini dahulu..sekian..

..Wabillahi Taufik Walhidayah..

**W.A.S.S.A.L.A.M**

3 comments:

Love Lavendar said...

roy...sorry tak dapat dtg..g raya dgn family hafiz kt padang jawa..

NURUL said...

roy...selamat hari raya. seronok kan bakal mak mertua pakai baju hadiah pemberian roy :)

khairulhaya said...

Love Lavendar:
x ngape la jijah..lagi pon roy plan last minit..memang x rancang..tetibe je nak buat..

NURUL:
hai nurul..
owh..memang la best,sblm raye ari tu ade gak hadiah kan 6 biji mangkok ..sweet je,kebetulan belikan mak..belikan sekali untuk mertua.tau x..sebelom raye lagi mak mertua da pakai..x sabar nak tunggu raya katenye..kelakar je..

Blog Widget by LinkWithin